» Hooikoorts
Wat is hooikoorts?

Naar schatting één op de twintig Nederlanders heeft gedurende een aantal jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten. Van hooikoorts kunt u soms veel last hebben. Met een goede behandeling zijn de klachten vaak wel te beperken. Hieronder leest u wat hooikoorts inhoudt, wat de klachten zijn, hoe u pollen kunt vermijden en wat u van een behandeling kunt verwachten. Met vragen over uw eigen klachten kunt u het best uw (huis)arts raadplegen.

Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor stuifmeel van bloeiende grassen, onkruid en/of bomen. Hun afweersysteem (immuunsysteem) maakt afweerstoffen tegen één of meer soorten stuifmeel (pollen). Dit geeft een ontstekingsreactie in de bovenste luchtwegen: in de neus, keel en ogen raken de slijmvliezen geprikkeld. Hooikoortsklachten kunnen na een jaar of tien overgaan, maar kunnen ook twintig of dertig jaar aanhouden.Klachten bij hooikoorts

Bij een aanval van hooikoorts kunt u de volgende klachten krijgen:

een jeukend, prikkelend of branderig gevoel in de neus, ogen en achter in de keel;
tranende ogen;
onophoudelijk niezen, een loopneus of juist een verstopte neus;
na enige tijd vermoeidheid, een ziek of slap gevoel, “niet lekker in je vel zitten”.
Bijkomende klachten zijn soms astma en eczeem. Sommige mensen met hooikoorts krijgen uitsluitend in de pollenperiode last van de longen in de vorm van astmaklachten, zoals hoesten, kortademigheid en/of piepend ademhalen. Mensen die al astma hebben, kunnen in het pollenseizoen merken dat hun astma verergert.De naam hooikoorts

Vroeger dachten de mensen dat hooikoorts door hooi veroorzaakt werd, maar hooikoorts heeft eigenlijk niets te maken met hooi of koorts.Toch wordt de naam hooikoorts gebruikt, omdat die het bekendst is. De medische naam is allergische rhinoconjunctivitis. Hooikoorts is, net als astma, een ontstekingsreactie in de neus en ogen die kan ontstaan door contact met pollen of andere allergische prikkels, zoals hond, kat en huisstofmijt.Hooikoorts en astma

Circa één op de vier mensen met hooikoorts heeft ook astma. Omgekeerd hebben veel mensen met astma neusklachten. Iemand met astma heeft een ontsteking in de onderste luchtwegen (de longen); dit gaat vaak samen met een allergie. Astmaklachten kunnen verergeren in de hooikoortsperiode.Hoe ontstaat hooikoorts?

In bepaalde perioden in het jaar zweeft in de lucht veel stuifmeel, ook wel pollen genoemd. Dit zijn minuscuul kleine korrels (gemiddeld 0,025 mm in doorsnee). Als u er aanleg voor hebt, kunt u daar allergisch voor worden. Dan krijgt u last van reacties die andere mensen niet hebben.

De aanleg voor allergie is aangeboren. Niet iedereen met een aangeboren aanleg krijgt ook echt klachten. Hooikoortsklachten ontstaan niet gelijk na de eerste blootstelling. U ontwikkelt deze klachten pas, nadat u een tijd aan stuifmeel blootgesteld bent geweest, doorgaans na meerdere seizoenen. Jonge kinderen hebben dus meestal (nog) geen last van hooikoorts.

Bloeiseizoen is klachtenseizoen

Hooikoortsklachten treden op in de bloeiperiode van planten waarvoor u allergisch bent. De meeste mensen met ‘hooikoorts’ zijn allergisch voor het stuifmeel van bloeiende grassen (graspollen). U ademt het stuifmeel in, wanneer de wind dit door de lucht blaast. Op die manier planten de grassen zich voort. Het zijn daarom ‘windbestuivende planten’.

Andere windbestuivers die klachten geven zijn bomen zoals elzen en berken, en sommige onkruidsoorten, zoals bijvoet. U kunt allergisch worden voor één of meer soorten stuifmeel.Pollenkalender

Het hooikoortsseizoen begint gewoonlijk in februari met de boompollen en eindigt in september. Bomen produceren stuifmeel in het voorjaar. Grassen bloeien vooral in mei, juni en juli. Het onkruid bloeit van mei tot in september.Hooikoortsseizoen en het weer

Wanneer en hoe lang planten bloeien, hangt af van de weersomstandigheden. In een zachte winter kunnen de els en de hazelaar al in januari gaan bloeien. Zonder vorst kunnen ook andere voorjaarsbloeiers eerder dan anders stuifmeel produceren. Bij regen blijft er weinig stuifmeel in de lucht hangen, wat gunstig is voor uw hooikoortsklachten. Bij droog en winderig weer zweven veel pollen rond, waardoor u meer klachten kunt hebben.

Veel planten maken het ene jaar meer stuifmeel dan het andere. Hierdoor kunt u het ene jaar meer hooikoortsklachten hebben dan het andere.

Wat is eraan te doen?

Hooikoorts is niet te voorkomen. In het seizoen hangt het stuifmeel in de lucht en iedereen ademt dat in. Hebt u hooikoortsklachten, raadpleeg dan bij voorkeur uw huisarts. Deze kan via een allergietest nagaan voor welk type stuifmeel u allergisch bent. Uw huisarts kan u ook doorverwijzen naar een specialist.

Vaak zijn de klachten met medicijnen te bestrijden. Probeer daarnaast het contact met pollen zoveel mogelijk te vermijden.Naar de dokter

Wanneer u met hooikoortsklachten naar een arts gaat, is het belangrijk dat u kunt aangeven wanneer u of uw kind de meeste klachten heeft, in welke maanden, bij welk weertype, op welke plaats, enzovoorts. Uw arts kan enkele testen (laten) doen. Met al deze gegevens kan de arts vaststellen wat de beste aanpak is.

Er zijn drie manieren om hooikoortsklachten aan te pakken:

het inademen van stuifmeel zoveel mogelijk vermijden,
medicijnen gebruiken;
immunotherapie.

Stuifmeel vermijden

Minder stuifmeel inademen betekent ook minder klachten. Probeer daarom, voor zover dat haalbaar is, rekening te houden met het weer en de omstandigheden. Dan blijven uw klachten mogelijk beperkt.
Ga bijvoorbeeld in juni niet tegen de avond tussen de weilanden lopen, als u allergisch bent voor grassen.

De hoeveelheid stuifmeel in de lucht verschilt nogal. Op een mooie zomerdag in juni met een rustig windje is de kans op veel rondzwevend stuifmeel het grootst. Aan het eind van de middag gaat de wind vaak liggen, waardoor er nog meer stuifmeel uit hogere luchtlagen naar beneden zakt.

Regen spoelt het stuifmeel uit de lucht. De uren na een regenbui zijn dus gunstig voor mensen met hooikoorts.

Op het platteland bevat de lucht meestal drie tot vijf keer zoveel stuifmeel als in de stad. Rond drukke autowegen hangt ook veel stuifmeel, waarschijnlijk door de sterke luchtbewegingen.

Langs de kust bevat de lucht weinig stuifmeel, vooral bij wind van zee.Naar buiten

Ga bij voorkeur 's morgens vroeg naar buiten of vlak na een regenbui. Houd stuifmeel bij uw ogen, neus en mond weg met een zonnebril en zonneklep of pet; smeer uw gezicht (wenkbrauwen, neusranden) licht in met glycerine of vaseline.

Vermijd op dagen met veel pollen zware lichamelijke inspanning. Volg de hooikoortsverwachting.Hooikoortsbericht: De hooikoortsverwachting van het LUMC is van begin mei tot half juli elke dag te horen op Radio 1, rond 17.35 uur, en te lezen op teletekstpagina 709.

Op www.weeronline.nl vindt u hooikoortsverwachtingen van Weeronline per regio en op postcode (in het seizoen vanaf 1 maart).In huis en tuin

Houd pollen zoveel mogelijk buiten. Vermijd in huis bloemen en planten die stuifmeel verspreiden. Lucht uw huis 's ochtends vroeg. Houd in de namiddag de ramen dicht; dan zweven buiten veel pollen rond. In huis valt stuifmeel snel op de grond, mits er geen tocht is. Uw slaapkamervloer kunt u het best regelmatig licht vochtig dweilen of met een statische wisser afnemen.

Als in juni bij droog weer de wind op het huis staat, sluit dan de ramen en ventilatie-openingen aan die kant van het huis. (Vergeet niet om ze voor de nacht weer te openen.)

Raamhorren helpen ook om pollen tegen te houden. Er zijn speciale anti-pollenhorren te koop (bij tuin- of doe-het-zelfzaken, o.a. van Tesa, www.tesa.nl (onder Toepassingen)). Voor zover bekend zijn deze niet wetenschappelijk getest.De tuin

Hebt u gras in de tuin, maai dit dan regelmatig, zodat het niet in bloei kan komen. Laat bij voorkeur iemand anders maaien.

Zet in uw tuin geen windbestuivende planten of bomen (zoals de berk, eik, vlier, els, liguster, onkruid), maar insectenbestuivers, zoals rozen, azalea's, vele bodembedekkers. Wellicht kunt u hierbij met uw buren samenwerken, zodat uit de buurtuin(en) zo min mogelijk stuifmeel overwaait naar uw tuin.Planten die u beter kunt mijden, als u allergisch bent voor sommige bloemen en planten:

harige planten, planten met kleine bloemetjes, sterk geurende planten en bloemen zoals kaapsviooltje, primula, narcis, hyacint, geranium, citroengeranium, pantoffelplantje, dieffenbachia, hertshoornvaren, bromelia, fresia, lelie, chrysant en de buitenlandse plant ambrosia die in september/oktober bloeit.

Bomen die allergische reacties kunnen veroorzaken: esdoorn, berk, haagbeuk, rode beuk, es, gouden regen, amberboom, populier, wilg, els, plataan, iep, paardekastanje, hemelboom, bitternoot, hazelaar, kweepeer, alnoot, moerbeiboom, vleugelnoot, eik.

Bomen die minder tot geen allergische reacties oproepen:

krentenboom, aardbeienboom, judasboom, tweestijlige meidoorn, vaantjesboom, chinese vernisboom, tulpenboom, magnolia, sierappel, mispel, pruim.

Welke bomen u het best kunt kiezen, hangt af van de bodemsoort, de ruimte en de ligging.Boekentip: 'Genieten van een allergie-arme tuin’ van Lucy Huntington. ISBN 9062558658 (niet meer in de boekhandel verkrijgbaar, wel in bibliotheken).Let op: deze maatregelen om pollen te vermijden helpen wel iets, maar nemen uw hooikoortsklachten niet helemaal weg. U blijft immers blootgesteld aan stuifmeel uit uw omgeving.


Medicijnen gebruiken

Ga voor de behandeling van hooikoorts bij voorkeur naar uw huisarts. Afhankelijk van uw klachten kan deze u medicijnen tegen allergieklachten voorschrijven of zo nodig astmamedicijnen. Als u langdurig flinke klachten hebt, kan het nodig zijn langere tijd medicijnen te gebruiken. Daar begint u dan enkele weken vóór het bloeiseizoen mee.

Bij het gebruik van medicijnen is de begeleiding van een arts aan te raden, zeker als u al medicijnen voor andere ziekten gebruikt. Niet alle medicijnen zijn zonder meer te combineren. Bovendien is het belangrijk om al uw klachten van de pollenallergie te behandelen, zowel de neus en ogen als de longen.Beschermende sprays, druppels en zalf

Er zijn diverse middelen die allergieklachten aan neus en ogen helpen verminderen, zoals sprays, druppels en zalf die bescherming geven. Deze werken pas na een aantal dagen consequent gebruik. Tijdens het seizoen moet u ze elke dag gebruiken, ook als er minder stuifmeel in de lucht zit.

Bij het gebruik van een neusspray moet de neus eerst goed open en uitgesnoten zijn. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een fysiologische zoutoplossing gebruiken. Als een arts u oogdruppels of -zalf wil voorschrijven terwijl u contactlenzen draagt, moet u dat even bespreken.Antihistaminica

Er zijn ook tabletten (antihistaminica). Deze kunt u het beste innemen één à twee uur vóórdat u naar buiten gaat en mogelijk veel stuifmeel zult inademen. U kunt de tabletten ook nemen op het moment dat u al klachten hebt.

Andere antihistaminica worden gebruikt op de plaats van de klachten, zoals neussprays die helpen tegen jeuk, niezen en een loopneus.

Veel mensen met hooikoorts die vroeger tabletten hebben gebruikt, zijn daarmee gestopt omdat ze er slaperig van werden. Als dat ook voor u geldt, gaat u dan weer eens naar uw arts. Tegenwoordig zijn er namelijk tabletten die deze bijwerking niet hebben.Lees verder:

Anti-allergiemiddelenMiddelen zonder recept

Er zijn ook middelen zonder recept verkrijgbaar. Sommige zijn redelijk effectief (middelen met loratadine en cetirizine), maar van andere is het effect niet aangetoond. Overleg altijd met uw arts als u zelf een middel wilt proberen, zeker als u al medicijnen gebruikt.


Immunotherapie

Immunotherapie is een kuur om iemand minder gevoelig te maken voor allergische prikkels. Hiertoe wordt eerst wekelijks en later maandelijks gezuiverd stuifmeel ingespoten. De totale kuur duurt circa drie jaar tot maximaal vijf jaar. In het eerste jaar worden de klachten vaak al minder. Na de kuur hebben veel mensen, naar schatting tachtig procent, duidelijk minder last en minder medicijnen nodig. (Immunotherapie wordt ook wel hypo- of desensibilisatie of allergievaccinatie genoemd.)

Immunotherapie kan een optie zijn, als u ernstige klachten hebt die duidelijk komen door blootstelling aan stuifmeel. Bij bepaalde medicijnen, ziekten of zwangerschap, kunt u niet met een kuur starten.De kuur kost wel tijd en kan behoorlijk belastend zijn. U moet eerst wekelijks en later maandelijks naar het ziekenhuis. Bovendien wordt u steeds in uw arm en eventueel benen geprikt.

Sommige mensen krijgen na de injectie last van bijwerkingen. Vaak gaat het dan om niezen of snotteren. Er zijn ook mensen die zich de dagen na de prik zeer vermoeid, koortsig en ‘niet lekker’ voelen en bij wie de prikplekken dik en pijnlijk aanvoelen. Heel soms reageert iemand heftig met een astma-aanval of shock. Dat gebeurt dan kort na de injectie; daarom moet u na het prikken altijd een half uur blijven zitten.

In sommige gevallen kan de huisarts de prikken geven.Andere vormen

Wetenschappers werken hard aan andere vormen van immunotherapie om zo’n kuur minder belastend en toegankelijker te maken voor bijvoorbeeld kinderen, in de vorm van druppels voor onder de tong of tabletten. Met de druppels voor onder de tong zijn wel een beperkt aantal goede ervaringen bekend, maar de resultaten zijn nog wisselend, volgens de medische literatuur. De druppelkuur is daarom niet in het algemeen aan te raden of af te raden en wordt bij voorkeur door specialisten voorgeschreven. De druppels zijn ook nog niet geregistreerd, in tegenstelling tot de injectie.

Immunotherapie in tabletvorm is wel geregistreerd, maar is nog te nieuw om resultaten bekend te kunnen maken.


Overige vragen over hooikoorts


Hangt hooikoorts met leeftijd samen?

Veel mensen krijgen hooikoorts tussen hun 15e en 25e jaar, jongens gemiddeld iets eerder dan meisjes. Maar er zijn veel uitzonderingen: soms krijgen kinderen al hooikoorts als ze tien zijn of nog jonger. Bij andere mensen beginnen de hooikoortsklachten pas na hun veertigste jaar.

Hooikoorts kan na een jaar of tien overgaan, maar kan ook twintig of dertig jaar aanhouden.Hoe ernstig kunnen de gevolgen van hooikoorts zijn?

Hooikoortsklachten zijn niet levensbedreigend, maar kunnen wel erg lastig zijn. Mensen die flink hooikoorts hebben, zijn behoorlijk gehandicapt, doordat zij problemen hebben met bijvoorbeeld fietsen, autorijden, sporten en examen doen. Soms kunnen mensen door hun hooikoortsklachten bijna niets meer ondernemen. Mensen met een allergie voor stuifmeel kunnen ook last van astma krijgen. Voor meer informatie: Alles over astma - Wat is astma?Hoe kan ik in vakanties hooikoortsklachten vermijden?

Kies voor uitjes en vakanties een gunstige periode aan de hand van polleninformatie.

Ga bijvoorbeeld niet in mei/juni/juli naar het platteland als u last hebt van graspollen. Kies liever een vakantieplaats aan de kust of in de bergen (als daar geen grassen bloeien).

Een pollenkalender voor België, Nederland, Luxemburg is te vinden op www.nationaleallergiesite.nl, klik op Allergieschema’s, Pollenkalender (als pdf; website van farmaceutisch bedrijf UCB Pharma).

De website www.polleninfo.org geeft Engels- en Duitstalige informatie over pollen per land in Europa en per gewas. Kijk onder National alerts (Aktuell) en vervolgens Distribution maps (Verbreitung).Waar vind ik meer informatie?

Op diverse internetsites is informatie over hooikoorts te vinden. Bijvoorbeeld: www.lumc.nl (Longziekten > Patiëntenzorg > Polleninformatiedienst) met beschrijvingen van verschillende planten; www.huidinfo.nl/hooikoorts; www.ziekenhuis.nl met een filmpje met gesproken uitleg (klik op Filmpjes > Huisartsgeneeskunde > Hooikoorts).Informatie over medicijnen: op www.apotheek.nl (hier kunt u zoeken op aandoening of op medicijn), bij de Geneesmiddelinfolijn (telefoon 0900-9998800; maandag t/m vrijdag 10 tot 16 uur, € 0,20 per minuut) of bij uw eigen apotheek.[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Advertenties

Verwijzingen

Advertenties

Advertenties

Advertenties

Advertenties

Advertenties

Advertenties

  • Adverteren bij Daisycon

speedtracker


Copyright 2002-2019