» De vernevelaar
Vernevelaar

De meest gebruikte vernevelaars zijn Pariboy, Freeway Lite, Porta-neb, Pulmo Aide. Mobiel vernevelapparaat: Freeway Freedom.

Wat is een vernevelaar?

Een vernevelaar is een elektrisch apparaat waarmee u medicijnen kunt inhaleren. Het medicijn is opgelost in een vloeistof. Het apparaat zet deze medicijnoplossing om in nevel of mist. U ademt de nevel in via een mondstuk (of een neus/mondmasker). Het vernevelde medicijn komt zo gemakkelijk en in de juiste hoeveelheid in de luchtwegen. Vernevelen is geschikt voor jong en oud. Medicijnen die verneveld kunnen worden, zijn onder meer ontstekingsremmers, luchtwegverwijders en antibiotica.Korte instructie: hoe inhaleert u met een vernevelapparaat?

Doe medicijn(en) en eventueel fysiologisch zout in de medicijnkamer. Zet de compressor aan en houd de vernevelaar rechtop.
Plaats het mondstuk tussen de tanden en sluit de lippen om het mondstuk. Of plaats het kapje voor neus en mond. Houd de hefboom ingedrukt (bij een handmatig gestuurd apparaat). Adem rustig in en uit gedurende 10 tot 15 minuten (bijt niet op het mondstuk). Spoel na gebruik van inhalatiecorticosteroïden uw mond goed met water. Spuug dit weer uit (niet doorslikken). Maak de vernevelaar schoon en droog en ontsmet deze elke dag met alcohol.
Lees verder voor de uitgebreide instructie en tips voor het gebruik en onderhoud.

Waarom moet u vernevelen?

Uw arts heeft het gebruik van een vernevelaar voorgeschreven, omdat het blijkbaar met een ander soort inhalator niet voldoende lukt het medicijn binnen te krijgen. Vernevelen kan een uitkomst zijn voor jonge kinderen met astma en voor mensen met ernstig astma, COPD (chronische bronchitis of longemfyseem) of taaislijmziekte (cystic fibrosis).

Wanneer u kunt inhaleren met een inhalator, heeft dat altijd de voorkeur. Vernevelapparaten hebben namelijk ook nadelen.Voor- en nadelen vernevelaars

Het mooie van vernevelen is dat mensen die ernstig kortademig zijn, toch voldoende medicijn binnenkrijgen. Rustig, gedurende langere tijd in- en uitademen is voldoende.

De vernevelapparaten hebben een aantal nadelen: de meeste zijn vrij groot en daardoor lastig mee te nemen. De accu die voor onderweg nodig is, is zwaar. Het vernevelen kost best veel tijd, zeker als u het meerdere malen per dag moet doen. Bovendien bestaat de kans dat u het apparaat verkeerd gebruikt. Goede instructie is dus noodzakelijk.

Als het apparaat niet goed wordt schoongemaakt, is er kans op infecties. Het medicijn werkt dan ook minder goed. Verder klagen gebruikers soms over het lawaai en gelige aanslag op meubels door de nevel. Voor de verzekeraar zijn de hoge kosten een nadeel.Belangrijk: doktersvoorschrift en instructie

U mag vernevelapparatuur alleen op voorschrift van een arts gebruiken. Het beste is als de longarts of kinder(long)arts ook het juiste vernevelapparaat bij het voorgeschreven middel uitkiest. De geleverde apparatuur is alleen voor u of uw kind bestemd. Andere mensen mogen deze niet gebruiken.Verder is het belangrijk dat u precies weet hoe u het apparaat moet gebruiken en schoonmaken. Het is namelijk best lastig om het goed te bedienen.

Vraag daarom, als u een vernevelaar gaat gebruiken, om uitgebreide informatie in het ziekenhuis, bij de leverancier en eventueel bij een longverpleegkundige of de thuiszorg. U kunt ook de algemene gebruiksinstructie hieronder nalezen.

Als u denkt dat het vernevelen niet goed gaat, vraag dan om hulp.Bewaren van het medicijn

Het is belangrijk dat u het medicijn op de juiste manier bewaart. Volg hiervoor altijd de instructies van de apotheek op. Sommige medicijnen moeten in het donker bewaard worden of in een koele ruimte. Medicijnen uit de koelkast moeten eerst op kamertemperatuur komen, voordat u ze kunt inhaleren. Let ook altijd op de houdbaarheidsdatum.Tijd, frequentie en dosis

Hoe vaak per dag en op welke tijdstippen u moet vernevelen, hebt u met uw arts afgesproken. Welke dosis u gebruikt, is ook voorgeschreven. Het is goed af en toe met uw arts of longverpleegkundige te bespreken of u nog het juiste schema toepast. Krijgt u fysiotherapie, stem dan eventueel met de fysiotherapeut af hoeveel tijd van tevoren u het best kunt vernevelen.Jetvernevelaar

Mensen met astma of COPD vernevelen doorgaans met een ‘jetvernevelaar’, zoals de Pariboy, Freeway Lite, Porta-neb of Pulmo Aide.

Bij een jetvernevelaar bevindt de medicijnoplossing zich in een reservoir. Een compressor zorgt voor een luchtstroom. Deze lucht blaast het medicijn uit het reservoir omhoog en vernevelt de vloeistof.

[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Advertenties

Verwijzingen

Advertenties

Advertenties

Advertenties

Advertenties

Advertenties

Advertenties

  • Adverteren bij Daisycon

speedtracker


Copyright 2002-2019