» Alternatieve geneeswijze
Alternatieve Geneeswijzen

Acupunctuur

Steeds meer mensen maken gebruik van acupunctuur. Vaker ontdekken mensen dat acupunctuur hen echt helpt bij het bestrijden van ziektes of pijn: ze voelen zich beter en kunnen meer met hun lichaam.
Acupunctuur, een van oorsprong oosterse geneeskunst, ziet de mens als ťťn geheel: lichaam en geest. Acupunctuur is niet per se in plaats van een (westerse) behandeling, maar kan ook naast andere behandelingsmethoden plaatsvinden. Vrijwel alle zorgverzekeraars vinden acupunctuur een effectieve behandelwijze, en vergoeden (deels) de consulten.

De Dikke van Dale zegt:

Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) is een veel toegepaste geneeswijze (vooral in China) waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden.

De werking gaat als volgt: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieŽn Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten, lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Die onzichtbare banen noemt men meridianen en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Heb je last van een bepaald orgaan of plek in je lichaam, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden prikjes in je huid te geven. De prikjes raken dan de acupunctuurpunten (die samen dus het energienetwerk vormen). Daardoor worden bepaalde energieŽn afgeremd of juist gestimuleerd.

Wanneer is het slim om naar een acupuncturist te gaan?
Het beste is om eerst je huisarts te bezoeken, voordat je naar een acupuncturist gaat. Hij kan je doorverwijzen en vertellen wat een acupuncturist doet en hoe hij je klachten kan verhelpen. Maar bij welke klachten is het nou eigenlijk slim om voor acupunctuur te kiezen als (alternatieve) geneeswijze?
AllergieŽn: allergische verkoudheid, hooikoorts, astma/bronchitis, allergie voor onder andere voedsel, huisstofmijt, huisdieren en hooikoorts.
Borst: spanning op de borst, vol gevoel van de borst, pijn op de borst, hartkloppingen, opgezette flanken

Buik: buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik
Gewrichten: stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, verstuikingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spieren/pezen pijnklachten, krachtsvermindering, trillingen, krampen, nek- en rugklachten, tenniselleboog, RSI.

Gynaecologie: menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van onvruchtbaarheid, witte vloed (leukorrhea)

Huid: transpiratieproblemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren
Hoofd: hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid
Interne klachten: bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk

Keel: schildklieraandoeningen, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel
Kinderziekten: hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn/ontsteking
Ledematen: koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping (oedeem)
Luchtwegen: verkoudheid, allergische verkoudheid, hooikoorts, hoest, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie
Maag/darm: misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen/opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, aambeien
Mentale stoornissen: slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst,flauwvallen, epilepsie, dwangmatig huilen/lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigheid, anorexia nervosa, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burn-out
Mond: tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag
Neus: neusverkoudheid
Oog: ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazige vlekken zien, slechtziendheid
Oor: oorpijn/ontsteking, oorsuizen, bepaalde gevallen van doofheid
Slijmvliezen: chronische verkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking
Urinewegen: urineweginfectie, incontinentie, blaas/nierstenen, impotentie, onvruchtbaarheid, vroegtijdige/nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten
Verslavingen: rookverslaving, eetverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving
Zwangerschapsklachten: misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding, borstontsteking

Helende werking van edelstenen

Edelsteentherapie begint steeds meer de erkenning te krijgen die het verdient. Therapie met edelstenen kun je zelf uitvoeren met stenen die je hebt gekocht op een speciale winkel of beurs. Beter is om naar een edelsteentherapeut te gaan, die voor jou de stenen onderzoekt. De therapeut zal precies weten welke stenen goed zullen helpen bij je klachten.
Elke edelsteen staat in verband met een bepaalde plek op je lichaam. Amethist is bijvoorbeeld de beste steen tegen spanningshoofdpijn en maagpijn, en azuriet is werkend tegen botziekten, en voor het herstellen van problemen met de lever en de huid.
Het beste is om de edelstenen via je chakraís te laten pendelen. Men gaat hier uit van de zeven hoofdchakraís. Chakraís zijn de energiewielen in het menselijk lichaam, deze chakraís staan in verbinding met de organen in het lichaam.
Indien de therapeut een chakra tegenkomt met een blokkade, (bijvoorbeeld de chakra Ďhartí) kan deze op dat moment een psychisch of lichamelijk probleem geven. De uitgeteste edelsteen kan zowel de oorzaak als het ongemak verlichten of oplossen en de chakra weer in balans brengen. Indien de blokkade te heftig is, waardoor het te lang zou duren om hem weer in balans te krijgen, kan ook een edelsteenlegging worden geadviseerd. Een edelsteenlegging kan variŽren van een calsiet legging tot een kristalmassage.
De edelsteentherapie is niet gekoppeld aan een bepaalde leeftijd en kan uitstekend naast de reguliere medische wereld toegepast worden.
Edelstenen hebben ook een uitstekende werking om ruimtes van energie te voorzien, van kinder-, slaap-, huiskamer tot de werkplek. Ook voor het tegen gaan van elektromagnetische stralen zijn er diverse stenen. Wel is het verstandig om ook hier een goed advies over te krijgen van een therapeut.

Een aantal voorbeelden van helende edelstenen
De Smaragd brengt harmonie tussen lichaam, geest en gevoel, hij helpt tegen hartepijn, helpt ook bij het vredig verder gaan.
Roze Toermalijn opent en vergroot je hart en laat je minder bekrompen zijn, hij stimuleert tot positiviteit.
De Jade maakt oprecht, bescheiden, moedig, wijs, ontspant het hart, maakt rustig en laat je beter slapen.
Aquamarijn helpt je weer bij je kern, je ziel te komen, jezelf te begrijpen en deze kennis vrij en creatief te uiten.

De Chalcedoon kalmeert het gemoed,maakt zachter,en bevordert de zelfexpressie. Verbindt het verstand met gevoel.

De Turkoois helpt geestelijke inzichten te gebroken in het leven, hij trekt positieve energie aan en beschermd lichaam en geest tegen negativiteit.
Rozenkwarts maakt liefdevol, creatief en geeft je tevredenheid over jezelf en de ander. Heelt ook je kinderjaren.

Tijgeroog zorgt voor Zelfvertrouwen, ontkrampt, verantwoordelijkheid, verwarmt, weert jaloerse en boze energie, verkoudheid, astma, darmen en aurabeschermer.

Geneeskrachtige stenen

Geneeskrachtige stenen werken bij alle klachten, ook voor dieren. Vaak lossen klachten geheel op door middel van gebruik van geneeskrachtige stenen, maar bij ernstige problemen is een geneeskrachtige steen vooral ondersteunend. Klachten hebben vaak te maken met het innerlijk en daarom is de steen die jij nodig hebt, heel persoonlijk, anders werkt het niet. Stenen werken zowel lichamelijk als psychisch.
Vaak kun je stenen als hangertjes aan kettinkjes kopen of om met je mee te dragen. Veel winkels als De Tuinen of De Herbergier verkopen zulke artikelen. Vaak staat er bij de steen vermeld waarvoor deze het beste helpt.

Elixer stenen

Elixerstenen zijn bepaalde kristallen die je in een kan water legt en waarvan je dan dit water gedurende de dag drinkt. Zelfs gewoon leidingwater wordt gezonder en veel zachter van smaak en de energie van het water is veel positiever geworden. Je vitaliteit, je hart, nieren, huid, wervels, maag, alvleesklier, darmen worden krachtiger en gezonder door het drinken van dit water. Maar heel subtiel werkt deze trilling ook door naar je innerlijke balans; ontspanning, innerlijke rust, seksualiteit. Veel mensen gebruiken elixer stenen ook voor hun huisdier; ze leggen de kristal dan vaak in de drinkbak.

Lichttherapie
Net als dieren zijn mensen gevoelig voor de veranderingen in daglicht veroorzaakt door de seizoenswisselingen. Veel mensen merken dat ze meer eten en slapen tijdens de winter; ze hebben onverklaarbare stemmingswisselingen en kunnen zich moeilijk concentreren of kunnen hun bed niet uitkomen. Sommige mensen krijgen overmatig veel trek in troost-eten dat veel suiker en koolhydraten bevat, zoals pasta en chocola. Zij komen daardoor ook vaak een paar kiloís aan in de winter.
Als deze symptomen zich voordoen in de herfst en winter, worden ze de winterblues genoemd. Winterblues, ook wel bekend als wintermoeheid, is een milde variant van winterdepressie. Winterblues treedt op gedurende de donkere dagen van het jaar. Maar liefst 60% van de mensen heeft last van een of meerdere winterblues symptomen, terwijl slechts 2% aan een echte winterdepressie lijdt. Daarbij treden ongeveer dezelfde verschijnselen op, maar dan heviger. Winterblues heeft niets te maken met ras, huidskleur of sociale status. Geslacht lijkt echter wel een rol te spelen. Zover we weten hebben maar liefst twee keer zoveel vrouwen als mannen last van winterblues.

Wat kan lichttherapie daaraan doen?
Licht (of de afwezigheid ervan) veroorzaakt veranderingen in ons lichaam die van invloed zijn op ons gevoel. Licht wordt uitgedrukt in lux, een eenheid die de intensiteit van licht aangeeft. In de winter is de lichtintensiteit vaak veel lager dan in de zomer - op een grijze winterdag varieert de intensiteit tussen de 2.000 and 10.000 lux, terwijl in de zomer de intensiteit al gauw op kan lopen tot 100.000 lux. Bovendien zitten we in de winter vaak binnen, thuis of op het werk, waar kunstlicht een nog lagere intensiteit levert van slechts 0-500 lux.
Veel medische wetenschappers zijn het erover eens dat een gebrek aan licht ons minder energiek kan doen voelen. Hoewel er nog steeds gezocht wordt naar het precieze verband, is er overtuigend bewijs dat regelmatige blootstelling aan een extra hoeveelheid helder licht ons positiever en energieker doet voelen.
Ook wordt beweerd dat licht en donker invloed hebben op serotonine, een stofje in ons lichaam die onze stemming, ons hongergevoel en onze energieniveaus regelt, en op de productie van het hormoon melatonine. Een gebrek aan daglicht kan leiden tot een overmatige productie van melatonine, waardoor we ons slaperig kunnen gaan voelen.
In een instituut voor lichttherapie werden willekeurig 57 patiŽnten met een winterdepressie verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg gedurende 4 weken helder wit licht (10.000 lux), de andere rood licht (500 lux) toegediend. In beide groepen werd een klachtenvermindering van meer dan 40 procent gezien. Er was weinig verschil in beide groepen. Daarom kun je concluderen dat lichttherapie heel effectief is tegen (winter)depressies, maar dat wit licht niet per se effectiever is.
Lichttherapie blijkt het best te werken wanneer het Ďs morgens onmiddellijk na het ontwaken wordt toegepast. De makkelijkste vorm van lichttherapie is veel buiten zijn in het volle licht (elke dag bijvoorbeeld een uurtje gaan wandelen) en zo veel mogelijk tijd doorbrengen in een van nature goed verlichte ruimte (dus zo weinig mogelijk gordijnen, geen hoge bomen vlak bij het raam.). Volgens een recente studie zou 1 uur in buitenlicht evenveel effect hebben als 2,5 uur kunstlicht. Ook wintervakanties in de zon zijn ideaal als lichttherapie.


De laatste jaren zijn behandelingen ontwikkeld waarbij de patiŽnt gedurende enkele weken dagelijks twee ŗ drie uur wordt blootgesteld aan een intens wit licht. Daarvoor moet men plaatsnemen voor een speciale lichtbak met een lichtintensiteit die varieert van 2.500 tot 10.000 lux. De toestellen zijn voorzien van speciale UV-filters om eventuele beschadiging van de huid te voorkomen. Meestal hebben deze toestellen speciale witte fluorescerende lampen, maar tests met gewone fluorescerende lampen en zelfs met gewone lampen hebben geen verschil kunnen aantonen. Wel blijkt de sterkte van de lampen wel belangrijk te zijn: hoe sterker, hoe beter. Niet lang geleden werden ook toestellen ontwikkeld die rechtstreeks op het oog kunnen worden geplaatst als een soort lichtgevende bril. Bij dit type toestel worden lampen gebruikt van slechts 60 lux.

[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Advertenties

Verwijzingen

Advertenties

Advertenties

Advertenties

Advertenties

Advertenties

Advertenties

  • Adverteren bij Daisycon

speedtracker


Copyright 2002-2019