» Medicijnen
Twee soorten

Naast het vermijden van prikkels, niet roken en voldoende bewegen, bestaat de behandeling van astma voor een belangrijk deel uit het gebruik van medicijnen. Er zijn twee soorten medicijnen die bij astma veel gebruikt worden: luchtwegverwijders en ontstekingsremmers.

Luchtwegverwijders

Luchtwegverwijders maken je luchtwegen wijder. Dat merk je vaak meteen: je krijgt meer lucht. Voorbeelden zijn: Ventolin en Bricanyl.

Ontstekingsremmers

Ontstekingsremmers beschermen je luchtwegen tegen ontstekingen. Dit zijn belangrijke medicijnen. Als je ze nodig hebt, moet je ze elke dag gebruiken: ook als je geen last van je astma hebt. Voorbeelden zijn: Pulmicort en Becotide.

Inhaleren

Astmamedicijnen hoef je niet in te slikken, maar moet je inhaleren. Dat wil zeggen dat je ze inademt. Je gebruikt daarbij een inhalatieapparaatje. Daardoor komen de medicijnen meteen op de plek terecht waar ze hun werk kunnen doen: in je luchtwegen.


Adviezen voor medicijngebruikers


Als u voor uw astma medicijnen gebruikt, is het volgende voor u van belang.

Zorg dat u weet hoe en wanneer u het middel precies moet gebruiken. Laat bij voorkeur uw (huis)arts, longverpleegkundige of apotheker zien hoe u de medicijnen inhaleert. Dat is ook verstandig als u ze al lange tijd gebruikt.

Gebruik nooit mÚÚr medicijn dan voorgeschreven zonder met uw arts te overleggen.

Stop ook niet zomaar met uw medicijnen. Als u twijfelt of een medicijn nog wel genoeg helpt, overleg dan met uw huisarts of longarts over het middel en de dosis.
Medicijnpaspoort
Artsen moeten weten welke medicijnen u gebruikt. Bepaalde medicijnen gaan namelijk niet samen. Daarom kan een medicijnpaspoort handig zijn. Vraag uw artsen hierin te noteren welke medicijnen ze u voorschrijven. Schrijf ook op welke medicijnen u zelf koopt, zoals pijnstillers of neusdruppels. Dat voorkomt fouten. Het medicijnenpaspoort is verkrijgbaar bij de apotheek.
De apotheek houdt in de computer bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt een overzicht opvragen.

Ook als u op vakantie gaat moeten artsen op de hoogte zijn van uw ziekte en medicijngebruik. Meer informatie onder 'Medicijnen op vakantie'.Als inhalatietherapie onvoldoende helpt


Astmapil (montelukast)


Het kan zijn dat een behandeling met ontstekingsremmers en een luchtwegverwijder onvoldoende helpt en dat u teveel astmaklachten houdt. In zo'n geval kan een arts overwegen ook montelukast voor te schrijven. Wellicht is uw arts hier terughoudend in, omdat niet is aangetoond dat dit middel altijd beter werkt dan andere astmamedicijnen.
Werking: montelukast blokkeert de effecten van leukotriŰnen. Deze stofjes komen vrij in de longen, wanneer u in contact komt met prikkels waarvan u benauwd wordt. LeukotriŰnen veroorzaken ontstekingen en vernauwing van de luchtwegen. Montelukast kan deze ontstekingsreacties remmen en benauwdheid verminderen en voorkomen.
De werking begint ongeveer twee uur na inname. Mogelijk merkt u binnen een paar dagen dat u minder aanvallen van benauwdheid krijgt. Deze 'astmapil' is niet geschikt om een aanval van benauwdheid direct op te heffen.


Namen: montelukast (Singulair)Bijwerkingen: er zijn diverse bijwerkingen bekend waaronder hoofdpijn, buikpijn, diarree, misselijkheid, slapeloosheid, duizeligheid, spierpijn en overgevoeligheidsreacties.
Corticostero´d-tabletten
Mogelijk krijgt u tijdelijk corticostero´d-tabletten voorgeschreven, omdat u teveel klachten houdt ondanks een onderhoudsbehandeling met inhalatiemiddelen.
Werking: corticostero´d-tabletten bestrijden de ontsteking zeer sterk. De zwelling van het slijmvlies vermindert . Waarschijnlijk wordt er ook minder slijm aangemaakt.
Het nadeel van deze tabletten is dat ze behalve in de luchtwegen ook op andere plaatsen werken. Daarom heeft een zogenoemde stootkuur de voorkeur, dat is een korte kuur van een tot twee weken. Daarbij is de kans op bijwerkingen zeer klein.

Namen: dexamethason, prednisolon, prednison, triamcinolon, methylprednisolon, hydrocortison, betamethason.


Langdurig gebruik van corticostero´d-tabletten
Als u langer dan drie weken achtereen ontstekingsremmende tabletten slikt, is het gevaarlijk om daar plotseling mee te stoppen. De bijnieren in uw lichaam zijn dan namelijk gestopt met zelf corticostero´den aanmaken, doordat de tabletten voor voldoende corticostero´den zorgen. Tijdens het gebruik geeft dat niets. Maar bij plotseling stoppen ontstaat er een tekort, omdat de bijnieren de eigen productie niet zo snel kunnen opstarten. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Na lange tijd slikken kan het maanden tot ruim een jaar duren voordat de bijnieren zelf weer voldoende corticostero´den maken.Advies: stop dus nooit zomaar met het slikken van ontstekingsremmende tabletten. Bouw het gebruik alleen heel langzaam en op doktersvoorschrift af. Volg als u corticostero´d-tabletten gebruikt, altijd het voorschift van de arts nauwkeurig op, ook bij een stootkuur prednison. Het is verstandig een SOS-talisman of een geneesmiddelenpaspoort bij u te dragen.Bijwerkingen: allÚÚn als u lange tijd tabletten slikt of injecties krijgt, bestaat er kans op ernstige bijwerkingen.
Bij een stootkuur van hooguit twee weken zijn eventuele bijwerkingen tijdelijk. Deze tijdelijke bijwerkingen zijn voor u minder schadelijk dan wanneer u langdurig, ernstig benauwd zou zijn.
Mogelijke bijwerkingen van corticostero´d-tabletten zijn:In het begin:

hoge bloeddruk
suikerziekte
spierzwakte en vermoeidheid
psychische veranderingen: opgewekte, sombere of juist wisselende stemmingen
maag- of darmklachten
slecht genezende wonden
verhoogde oogboldruk
uitblijven van de menstruatie bij vrouwen
vochtophoping in enkels en voeten (oedeem)

Na meer dan 3 weken gebruik van forse hoeveelheden:

dikker door toename eetlust en vasthouden van vocht
opgezwollen gezicht
huid wordt dunner
slecht genezende wonden
verminderde werking bijnierschors

Na enkele maanden (of meer kortdurende kuren met een hoge dosering achter elkaar; meestal niet bij geringe hoeveelheden.)

verlies van botweefsel
blijvende vertroebeling ooglens

Aanvullende medicijnen
Door uw astma kunt u ook last hebben van uw neus en ogen, als u in contact komt met allergische prikkels, zoals stuifmeel (pollen), huisstofmijten of huisdieren. Er zijn diverse middelen die allergische klachten aan neus en ogen helpen verminderen.


Onderschat uw neusklachten dus niet, maar meld ze bij uw behandelend arts. Prikkels gaan namelijk eerst via de neus de luchtwegen in. Daarom is het belangrijk allergische neusklachten goed te behandelen. Dat is ook gunstig voor uw lagere luchtwegen. Wellicht kunt u dan zelfs een lagere dosis van uw ontstekingsremmer gaan gebruiken.


Corticostero´dsprays en -druppels
Werking: klachten als niezen, een loopneus, een verstopte neus en jeukende ogen zijn goed te behandelen met een neusspray of oogdruppels. Corticostero´dsprays en -druppels zijn zeer effectief, ook bij ernstige klachten. Eenzelfde dosis stero´den via de neus geeft bovendien minder bijwerkingen in het lichaam dan via inhaleren (via de mond). Na drie tot tien dagen werken deze middelen het best. Bij regelmatig terugkerende klachten is het belangrijk dat u de spray blijft gebruiken, ook als uw klachten over zijn.


Namen: fluticason (Flixonase, Fluticason), beclometason (Beclometason), budesonide (Rhinocort, Budesonide), flunisolide (Syntaris), mometason (Nasonex), triamcinolonacetonide (Nasacort).Bijwerkingen: irritatie van de neus, niesaanvallen direct na gebruik, bloedneuzen, een droge neus en korstvorming. Soms treedt een schimmelinfectie op.
Cromoglycinezuur en nedocromil (sprays en druppels)
Werking: deze neussprays, neus- en oogdruppels zijn effectief bij milde allergische neus- en oogklachten. Nadeel is dat ze kort werken en dat u ze daarom zo'n vier keer per dag moet gebruiken. Ze werken het best na drie tot zes weken. Deze middelen zijn echter minder effectief dan middelen met corticostero´d en worden daarom niet meer aanbevolen.


Namen: cromoglycinezuur (Lomusol, Vividrin, Prevalin, Opticrom, Allergocrom, Cromoglycinezuur, Allergocomod, Allerg-abak) en nedocromil (Tilavist).Bijwerkingen: zijn er nauwelijks.


Antihistaminica
Werking: drankjes en tabletten met antihistaminica zijn effectief bij allergische klachten van de huid, ogen of neus, bijvoorbeeld hooikoorts. Histamine is een stof die vrijkomt bij een allergische reactie en die de luchtwegen vernauwt. Klachten van neus en ogen zijn soms goed te behandelen met een plaatselijke behandeling, dus met een spray of druppels.
Antihistaminica zijn op zich niet geschikt voor de behandeling van astma, maar als u bij uw astma veel allergische (neus)klachten hebt, is het zaak deze goed te behandelen. Dit is namelijk ook gunstig voor de lagere luchtwegen.


Namen: loratadine (Claritine, Allerfre), ketotifen (Zaditen), mizolastine (Mizollen), promethazine, cetirizine (Zyrtec), fexofenadine (Telfast), desloratadine (Aerius), levocetirizine (Xyzal), clemastine (Tavegil), alimemazine (Nedeltran), Acrivastine (Semprex).Bijwerkingen: sufheid en slaperigheid. Een gele sticker op het etiket geeft dit aan. Houd hier rekening mee met autorijden en werken. Vermijd alcohol, want dit versterkt de sufheid. Het kan helpen om het middel 's avonds in te nemen.LET OP: Baby's tot ÚÚn jaar mogen geen promethazine krijgen. Dit middel vergroot mogelijk de kans op wiegendood.

Immunotherapie
Werking: immunotherapie (of hyposensibilisatie) kan de allergische reactie bij astma en allergische neusklachten verminderen. Dit kan een oplossing zijn als u ernstige klachten hebt die duidelijk komen door blootstelling aan stuifmeel. De kuur kost wel tijd en kan behoorlijk belastend zijn. Over een periode van drie tot vijf jaar moet u eerst wekelijks en later maandelijks prikken halen in het ziekenhuis. De therapie moet deskundig begeleid worden.
Bij bepaalde ziekten, medicijnen of zwangerschap, kunt u niet met een kuur starten. Immunotherapie werkt ook niet bij alle prikkels even goed. Vooral mensen met een allergie voor wespensteken en sommige mensen met pollenallergie (hooikoorts) hebben er baat bij.Bijwerkingen: er kunnen milde tot ernstige bijwerkingen optreden. Goede begeleiding is daarom belangrijk.Meer informatie over de behandeling van hooikoortsklachten:

- medicijnen gebruiken

- immunotherapie
Griepprik
Werking: een griepprik helpt griep voorkomen. Voor mensen met astma is een jaarlijkse griepprik aan te raden. Elke infectie maakt de luchtwegen namelijk meer prikkelbaar en kan een aanval uitlokken. De huisarts kan meer informatie geven. Bij koorts wordt de griepprik uitgesteld.Bijwerkingen: bij allergie voor kippeneiwit kunnen er allergische reacties optreden. Sommige mensen krijgen lichte griepachtige klachten die binnen twee dagen weer verdwijnen. De injectieplaats kan de eerste 24 uur pijnlijk of rood zijn.

Antibiotica
Werking: antibiotica drukken infecties met bacteriŰn de kop in, maar ze hebben geen enkele invloed op virussen. Virussen zijn vaak juist de oorzaak van luchtweginfecties, zoals verkoudheid of griep, waardoor uw astma kan verergeren. Tegen virusinfecties bestaan geen goede medicijnen. Een jaarlijkse griepprik is wel aan te raden.
BacteriŰle luchtweginfecties komen vooral voor bij mensen met chronische bronchitis en longemfyseem (COPD). Hoest u groen slijm op, dan maken uw luchtwegen veel ontstekingscellen. Dit hoeft niet op een bacteriŰle infectie te wijzen.Antibiotica bestaan doorgaans uit een kuur van meerdere dagen. U moet de kuur altijd afmaken, ook als de klachten over zijn. Anders kunnen er nog bacteriŰn doorwoekeren waardoor de infectie terugkomt.Advies: lees de bijsluiter goed. Het kan bijvoorbeeld belangrijk zijn om het middel vˇˇr de maaltijd te nemen of juist erna of om het niet met melk in te nemen. Bepaalde medicijnen gaan niet samen met antibiotica, omdat ze de werking daarvan verminderen. Inhalatiemedicijnen kunt u zonder problemen tegelijk met antibiotica gebruiken.Bijwerkingen: vooral bij penicilline ontstaat soms een allergische reactie, zoals jeuk en uitslag.
Maagdarmklachten: misselijkheid en diarree. Soms wordt iemand benauwd ervan, maar dit gebeurt zelden. Neem bij klachten altijd contact op met uw behandelend arts.

Hoestmiddelen
Bij de drogist en apotheek zijn allerlei hoestmiddelen zonder recept te koop. Deze verzachten de keel, dempen de hoest of zouden slijm makkelijk oplossen. Vaak zijn er voor deze middelen alternatieven die beter werken.


Mensen met astma hoesten meestal om het vele slijm uit hun luchtwegen weg te krijgen of omdat hun luchtwegen vernauwd zijn. Bij een teveel aan slijm is hoesten zelfs nuttig. Dan is het niet goed om het te onderdrukken.
Als u veel moet hoesten, kan dat komen door een verergering van uw astma. Dan hebt u (extra) luchtwegverwijders en/of ontstekingsremmers nodig en zeker geen hoestdempende middelen. Overleg eventueel met uw arts.

Advies: moet u veel hoesten en hebt u een droge keel? Neem dan bij voorkeur een paar slokjes water. Als verzachtend middel kan tijmstroop geen kwaad. Als u ook suikerziekte hebt, moet u hiermee oppassen vanwege het hoge suikergehalte.

Hoestdempende middelen
Werking: deze middelen dempen de (droge) hoest, maar de werking ervan is nooit bewezen. U hoest niet minder vaak of minder lang dan zonder deze middelen.


Namen: code´ne, promethazine (op recept), noscapine (vrij verkrijgbaar)Bijwerkingen: misselijkheid en braken, slaperigheid en vermindering van het reactievermogen. Promethazinestroop heeft mogelijk een verband met wiegendood. Geef deze dus nooit aan baby's tot een jaar.


Gevaarlijke medicijnen
Als u luchtwegklachten hebt, kunnen bepaalde medicijnen voor andere aandoeningen gevaarlijk voor u zijn: ze kunnen de luchtwegen vernauwen en benauwdheid veroorzaken.


Meld dat u astma hebt
Vertel daarom aan iedere arts dat u astma hebt, zodat deze geen middel voorschrijft dat de luchtwegen kan vernauwen. Meld het ook aan waarnemend artsen en bij de apotheek wanneer u medicijnen ophaalt. De apotheker kan makkelijk nakijken of het middel veilig is voor mensen met luchtwegklachten.
Haal pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn liefst ook bij de apotheek. Sommige pijnstillers kunnen namelijk een astma-aanval uitlokken. De bekendste is het aspirientje, met als boosdoener de stof acetylsalicylzuur. Maar ook van andere pijnstillers en anti-griepmiddelen kunt u een astma-aanval krijgen (tal van merken met onder meer de stofnamen ibuprofen, naproxen, diclofenac en carbasalaatcalcium).
Als u astma hebt, kunt u tegen pijn het best paracetamol gebruiken, zoals Antigrippine, Finimal, Panadol, Paracof Roter, Witte Kruis, Paracetamol, Paracetamol-coffe´ne.

[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Advertenties

Verwijzingen

Advertenties

Advertenties

Advertenties

Advertenties

Advertenties

Advertenties

  • Adverteren bij Daisycon

speedtracker


Copyright 2002-2019